lördag 16 maj 2015

Glutenfritt formbröd med morot

Dagens recept kommer från Glutenfria Muminmamman. Ett enkelt, saftigt och otroligt gott bröd.


  • 3 dl vatten
  • 1 dl mjölk
  • 2 msk olja
  • 1½ msk fiberhusk
  • 2 msk sirap
  • 1-2 morötter (två om de är små)
  • 1 tsk salt
  • 1 påse torrjäst (11 gram)
  • 250 gram glutenfri mjölmix, ljus (5 dl)
  • 150 gram glutenfri mjölmix, mörk (3 dl)
  • 1 dl solrosfrön
  • smör till formen
  • glutenfria skorpsmulor/ströbröd
  1. Värm vatten, mjölk och olja till 42°C. (Vill du kan du använda vanlig jäst 25 gram, värm då till 37°C )
  2. Rör i fiberhusk och låt svälla ca 5 minuter.
  3. Blanda i sirap, de rivna morötterna och salt.
  4. Blanda samman mjölmixen, torrjästen och solrosfröna och häll sedan degspadet på.
  5. Arbeta degen väl förhand eller med elvisp och degkrokar.
  6. Smörj en brödform med smör och bröa med de glutenfria skorpsmulorna.
  7. Klicka i degen i formen och häll på lite vallmofrön. Täck med bakduk och låt jäsa 40 minuter.
  8. Grädda i 250°C ca 30 minuter. Jag använde en digital stektermometer för att veta när brödet var färdigt. När innertemperaturen på brödet ligger på 95-97° är det klart.
  9. Låt svalna innan du skär upp.
  10. Njut medan brödet ännu är varmt!
Ett tips är att skiva brödet innan man fryser det. 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar