onsdag 24 juni 2015

Jordgubbstårta

En perfekt sommartårta! Så god. Hade vi inte haft gäster så hade jag nog kunnat äta upp hela själv. Även min icke glutenfria familj tyckte att den var god. De pratade till och med om att göra den till släktträffen senare i sommar. Då måste den ju ha varit godkänd. Receptet har jag hittat här.





Tårtbotten:
 ägg
180 g socker
150 g potatismjöl
1,5 tsk bakpulver

Fyllning:
175 g rabarber
90 g socker
0,5 tsk vaniljsocker (använde ca 1 tsk vaniljpulver i stället)
300 g vispgrädde
100 g crème fraiche
1 l jordgubbar
100 g flagad mandel (uteslöt på grund av allergi)

Gör så här:
Botten
  1. Vispa ägg och socker vitt och pösigt, det tar ca 5-7 minuter.
  2. Vispa i potatismjöl och bakpulver.
  3. Häll smeten i en form, ca 20-22 cm och grädda i 175 grader i 35-40 minuter. Låt svalna.
Fyllning
  1. Skala rabarbern och skiva den i 1 cm breda bitar.
  2. Lägg rabarber, socker och vaniljsocker i en kastrull och koka på låg värme tills rabarbern mjuknat.
  3. Mixa rabarbersmeten och sila den sedan.
  4. Dela tårtbotten i tre delar.
  5. Vispa grädden tillsammans med crème fraichen.
  6. Skiva hälften av jordgubbarna tunt och blanda dem med rabarberkompotten.
  7. Blanda jordgubbarna med hälften av grädden och fördela smeten på båda lagren.
  8. Täck tårtan med grädde och tryck fast flagad mandel kring kanterna.
  9. Lägg resterande jordgubbar på tårtan och spritsa eventuellt kanterna med grädde.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar